10 TIPS NÄR DU BÄR BEBIS I VINTERKYLAN

10 TIPS NÄR DU BÄR BEBIS I VINTERKYLAN

BÄRA BARN. Här får du tips på klädsel när du vill bära bebis på vintern i bärsjal eller bärsele.

Du kan bära bebis på vintern i bärsjal eller bärsele från allra första början. Det finns ingen åldergräns, du kan börja direkt! Med lämplig klädsel kommer ditt barn att ha det minst lika gosigt och varmt i selen eller sjalen som i en barnvagn. Precis som i barnvagnen är det bara ansiktet som är exponerat för kylan.

I tipsen nedan förutsätter vi att du har någon typ av rymlig jacka, rock eller liknande – mer om det en bit ned i listan – som kan värma både dig och barnet när ni är ute och som går ner över barnets ben. Det är nämligen väldigt praktiskt att göra just så.

Bär du barnet inpå din egen kropp med en jacka över er båda behöver barnet för det första inte så mycket kläder. För det andra kan du vilja gå in någonstans en stund under din utflykt hemifrån. Då kan du vilja ta av dig jackan för att inte svettas ihjäl i värmen, samtidigt som du kanske vill ha kvar barnet i bärselen eller bärsjalen (särskilt om barnet sover, vilket brukar bli resultatet av promenad och uteluft). Så innanför din jacka är bäst – i alla fall med ett barn som ännu är för litet för att vilja ner och leka i snön stup i kvarten!

1. Grundtipset: Ha inte för mycket kläder på barnet. Är det inte svinkallt räcker det oftast med de vanliga inomhuskläderna plus något varmt om fötter och huvud.
Tänk på att du och barnet kommer att få värme av varandra – och av bärselen eller bärsjalen. En bärsjal värmer nog allra bäst eftersom den verkligen omsluter barnet – och en själv. Det enda vi brukar lägga till inomhuskläderna om det inte är ordentligt kallt är…

2. …en väpnarluva i ull, långa ”benvärmar-tossor” och varma sockor. De blå tossorna i mitten, av märket Manymonths, är gjorda specifikt för bärande utomhus. Dem drar man på sist, när man redan satt på strumpor och sockor. Dessa ”långtossor” är rätt så tunna. Deras främsta funktion, tycker jag, är att de håller ett eller flera lager sockor på plats så att dessa inte trillar av bebisfötterna när man är ute på språng. Det är annars lätt hänt. Och så erbjuder de ett värmande extralager ända upp till knäna.

3. Är det inte kallare än runt nollstrecket skippar jag vantar till lillen just nu. Han brukar ändå ha kvar sina händer i värmen innanför bärsjalen och jackan. Men blir det kallare och han börjar vilja veva med armarna utanför sjal och jacka kommer vantarna att åka på.

4. Så här fixar du enkelt ett extra värmande lager om er båda: Ha en rymlig kofta över er. Koftan på bilden ovan är gjord för gravida, men har nu alltså ytterligare en smart funktion!

5. Hellre lager på lager på barnet än tjocka kläder. Och gärna ull.

6. Du kan lägga en värmande filt över barnets kropp innan du tar på jackan. Peta in filtkanterna under sjalen eller selen, som på bilden. Så gjorde jag med första barnet när hon var nyfödd i mars månad, innan jag ägde en så kallad bärjacka och istället använde en jacka som jag tyckte var lite för tunn i blåst och kyla.

7. Benvärmare kan funka för att hålla sockor och små mjuka tossor på plats så att de inte trillar av. På bilden ovan har dottern randiga benvärmare. Har du någon i din närhet som gillar att sticka slår jag vad om att benvärmare gärna fixas på beställning. Eller sticka själv om du kan och har lust.

8. Är det flera minusgrader – fler klädlager på!

9. Bärskydd är praktiskt även vid amning ute! När man ammar i bärsjal eller bärsele kan man behöva lossa lite på tyg eller remmar så att barnet hasas ned en smula och kommer åt bröstet. Man kan parera denna något svajigare ställning genom att stödja barnets nacke med en hand eller arm under amningen.

10. Dubbelpolo! Superbra grej! Med en sådan blir det ingen glipa mellan dig och barnet där snö, regn eller kall luft rasar in.
Man kan köpa dubbelpolo separat också. Eller sticka eller virka en.