Råd & tips för dig som vill babyjogga

Råd & tips för dig som vill babyjogga

Babyjoggern är en fantastiskt finurlig uppfinning där du kan förena nytta med nöje: att springa och samtidigt vara med ditt barn. Kan det bli bättre? Fördelarna är många. Nackdelarna så få att de är obetydliga.

Fördelar
Det är enormt utvecklande för barnet att få träffa människor och vara med i olika miljöer. Har man med barnet på träningar och tävlingar så blir den lilla snabbt både social och anpassningsbar. Du får som förälder den unika kombinationen av träning, gemenskap och sammanhållning med barnet.

Att kunna utöva sin sport tillsammans med barnet är fantastiskt kul. Det behöver inte bara vara löpning utan även till exempel cykling och skidåkning. Att springa med babyjogger ger naturlig och bra styrketräning. Särskilt om det är backigt. Det går utmärkt att springa med vagnen på annat än asfalt. Till exempel breda stigar och grusvägar.

Barnet kan bli din bästa coach. Och slavdrivare. Att åka fort tycker de flesta barn är kul, så under ständiga hejarop kan du träna otroligt hårt. Det är också lugnande för barnet att åka i vagnen. De stora hjulen gör att det blir ett rytmiskt vaggande. Bli inte förvånad om barnet somnar.

Vagnen är också ett bra sätt att frakta saker på. Ultralöparen Rune Larsson använde en babyjogger för sin packning under den långa löpturen tvärs över USA. Du kan till exempel ta med vätska, kamera, kikare, mat och extrakläder. Barnet och du får automatiskt massor av frisk luft och nya synintryck på era turer tillsammans.

Den är lätt att frakta. Bara att knäppa bort däcken och vika ihop vagnen. Träningen ger avlastning för den andra föräldern som kan få lite egen tid medan du slår två flugor i en smäll och tränar samtidigt som du är med ditt barn. 

Nackdelar
Det finns egentligen inga, men det är några saker man bör tänka på: Pröva att handtagen sitter rätt. Är du kort eller lång kan de ibland hamna på ”fel” höjd. Det kan eventuellt göra att det blir lite svårare och obekvämare att springa.

Innan man har lärt sig tekniken kan det vara svårt att springa snabbdistans och intervaller, men den tekniken tränar du snart upp. Det går bara att pendla med en arm i taget. Se till att byta ”pendel-arm” med jämna mellanrum så att du inte snedbelastar din kropp.

Kyla blir mycket värre för barnet som sitter still. Se till att använda varma och vindtäta kläder. Det finns bra regnskydd och åkpåsar. Skidglasögon och ”rånarluva” under mössan på vintern och solglasögon och keps på sommaren är bra.

Se till att synas. Utrusta dig och barnet med reflexvästar och pannlampor. Vagnen bör förses med en lampa och reflex på hjulen. Använd alltid säkerhetsremmen. Blir det en nedförsbacke får vagnen extra fart och du hinner inte med. Se till att barnet är ordentligt fastspänt med tre-punktsbälte, eller ännu hellre fem-punktsbälte.Visa hänsyn när du kör, särskilt under tävling.

Några tips
Kom ihåg att allt sker på barnets villkor. Börja med korta turer. Kanske bara runt kvarteret första gångerna. Dels för att barnet ska lära sig att åka ”framlänges” och dels för att det ska vara något kul och lustfyllt - inte långtråkigt och segt.

Eftersom barn är olika är det svårt att säga en viss ålder när man kan starta. Runt nio månaders ålder brukar fungera. En tumregel man kan följa är att den tid barnet kan sitta själv på ett golv motsvarar den tid man kan köra. Men börja som sagt var försiktigt och kontrollera alltid hur barnet mår.

Om barnet trots allt blir uttråkat. Stanna och gör något annat en stund. Ta till exempel med en påse gammalt bröd och mata fåglarna en stund. Köp en glass eller samla kottar. Gör träninen till en utflykt. Ett kort avbrott gör att barnet tycker att det är kul när ni kör iväg igen.

Tvätta och torka av vagnen om du kört i dåligt väder. Smörj eventuellt handbromsen med lite olja. Tvätta åkpåsen regelbundet. Bara att knäppa av och köra i tvättmaskinen. Ha med extra ombyte och eventuellt blöjor.Ta gärna med en termos med ljummet vatten. Det går bra att blanda till både välling, saft och te i en tättslutande flaska eller mugg.

Att tänka på vid köp
Som med det mesta annat vi köper finns det en djungel av olika produkter och märken. Priserna kan variera mycket beroende på om du köper en begagnad eller ny babyjogger, och om du väljer till extra utrustning.

Ska du åka utomlands? Kolla där. I USA kostar till exempel en ny bara hälften mot här. Det finns flera ställen på nätet där man kan beställa. Nackdelen är att man då inte kan testa den innan.

En del vagnar kallas löparvagnar men är det egentligen inte. Ofta har de för små hjul och då rullar vagnen mycket sämre. Hjulen bör vara minst 16, gärna 20 tum. 10-12 tums däck fungerar dåligt. Ibland kan det bakre hjulet vara lite större vilket inte är någon nackdel.

Se till att försäljaren visar hur du tar bort hjulen och fäller ihop vagnen på ett smidigt sätt. Det finns även vagnar för två och tre barn. Vissa modeller kan man bygga om och ha till fler idrotter. Till exempel sätta på skidor i stället för hjul, ta bort ett hjul och koppla till cykeln eller byta det främre hjulet till ett mindre så att du kan ha den i stan.

Det finns vagnar med kåpor som har både fönster och vindskydd och som med mycket annat är utbudet på olika accessoarer enormt. Vad sägs om till exempel väskor, flaskhållare, filtar av alla de slag, godis och mathållare, olika insatser, kuddar, blöjväskor, strollometer, högtalare för i-Poden, lås, paraply och specialgjord bag till vagnen?